Aracın bütün yükünü lastikler taşır, bu nedenle lastiklerin hava basınçları ve diş derinlikleri güvenli bir sürüş için en önemli etkenlerdendir. Doğru hava basıncına ve diş derinliğine sahip lastikler hayatı önem taşır.

Lastiklerin hava basınçlarının kontrolü, göz ile kontrol edilebilir. Yola temas yüzeyi ortalama bir avuç içi kadardır. Yine de aracınızda lastik hava basınçlarını ölçebileceğimiz, uygun bir basınç ölçme aleti bulundurmanızda fayda vardır. Aracınızda hava basıncını ölçebileceğimiz bir alet yoksa, benzincilerdeki hava ölçer aleti, açıkta bırakma ya da kötü kullanım yüzünden, ölçüm için pek uygun olmayabilir. Lastik basıncını ölçmenin en iyi yolu, size en yakındaki oto ekspertiz lastik bayisini ziyaret etmektir. Eğer Ataşehir oto ekspertiz yakınında iseniz, bize ulaşabilirsiniz. Lastiklerin basıncı düzenli olarak kontrol edilmelidir. Lastikler, ortalama senede 7 psi basınç kaybına uğrar. Düzenli kontrol sayesinde, lastiklerin hava basınçlarının tehlikeli seviyeye düşmesine engel olunur.

Aracınızın lastik basıncını kontrol ederken, lastiklerin soğuk olduğundan emin olun. Soğuk hava, aracının henüz kullanılmadığı anlamına gelir. Unutmayın ki araç kullanırken, lastiğin sıcaklığı ve hava basıncı artar. Lastik hava basıncı, aracın katalog değerlerine uygun olmalıdır. Doğru hava basıncı, araç kullanım kılavuzunda veya aracın kapısının içinde, kapısının üstünde veya torpido gözünde belirtilmiştir. Ön ve arka lastiklerin hava basınçları aynı olmayabilir.

Düşük Basınçlı Lastikler:

Lastiklerde düşük hava basıncı, lastiğin aşırı esneterek ısınmasına ve bununla birlikte temas yüzeyinin bozularak, yol tutuşunun azalmasına neden olur. Eksik  basınçlı lastikler, ıslak zeminde daha ciddi sorunlara yol açar. Diğer bir ifadeyle basınç ne kadar az ise, lastiğin yolla teması da o kadar az olur ve bu da araç kontrolünün kaybedilmesine ve kazalara yol açabilmektedir.

2.El Araçlarda Düşük Hava Basıncı ile Kullanılan Lastikler

Bilindiği üzere 2.el araçlar, uzun süreli kullanım yüzünden, yıpranmaya, eskimeye ve orjinalliğini kaybetmesine ve düşük hava basıncıyla kullanılmasına neden olur. Lastiğin yola tutunma gücünü azaltarak, direksiyon kullanımında dengesizliğe neden olur, ıslak zeminlerde fren aralığını uzatır ve bu yüzden lastiğin aşırı ısınmayla patlama riskinin artmasına neden olur. Bütün bu olasılıklar da trafik kazalarının oluşma riskini arttırır. Ayrıca lastik hava basıncının düşük olması, lastikler kenarlardan aşınarak kullanım ömrünü düşürür ve aracın yakıt sarfiyatını da arttırır. Yüksek basınçlı lastiklerde ise yol tutuş kabiliyetini azaltır, direksiyon hakimiyetinde tutarsızlığa neden olur, araçta zıplamalar hissedilir, lastikler orta kısımdan aşınarak kullanım ömrü azalır. Lastik hava basınçları, araçların kataloğunda belirtilen değerlerde olursa, lastiğin ömrü uzar, direksiyon hakimiyeti artar ve frenleme iyi olur.

Lastiklerin diş derinlikleri 1.6 milimetrenin altına düşmemelidir.  1.6 milimetrenin altına düşen lastikler değiştirilerek, yenilenmelidir. Lastiklerin diş derinliklerini, oto ekspertiz lastik hizmetinden yararlanarak, doğru ölçümü alma şansınız artar.