Oto Check Up, kısaca otomobilin sağlık taraması denilebilir. Halk arasında bu işlem oto ekspertiz olarak da geçmektedir.
Oto Check Up için başlıca sorular şunlardır:

  • Oto check Up hangi durumlarda yapılmalıdır?
  • Oto Check up fiyatları ne kadardır?
  • Oto check Up içinde hangi aşamalar vardır?

Oto check Up hangi durumlarda yapılmalıdır?
Oto check Up, araç sahiplerinin rutin sağlık kontrolü adına yapması gereken tarama işlemlerinin tamamını oluşturur. İngilizce kökenli check Up kelimesi, Türkçe olarak da “Kontrol Etmek” anlamı taşımaktadır. Bu bağlamda aracın sağlığını kontrol etmek; gerçekten aracımız sorunsuz çalışıyor mu, yeni alacağımız araçta herhangi bir görünmeyen arıza var mı gibi soruları sormamız gerek.
Bunları bir takım testlerle ortaya koyabilmek için, belli aralıklarla veya 2.el aracı satın almadan önce mutlaka araba check up işlemini yaptırmamız gerekmektedir. Örneğin 2.el aracı satın aldıktan sonra ortaya çıkabilecek arızalar, çok pahalıya mal olabilmektedir.
Araç satın alırken, değişik ilan sitelerinde, çevrede veya otomobil merkezlerinde çok zaman ayırarak, en uygun fiyatlı, en düşük kilometreli ve en kaliteli aracı bulmak için sürekli araştırma yapıyoruz. Çünkü araç, sadece bir sefer alınabilecek, aynı ev gibi çok fazla maliyetli alınabilecek bir ihtiyaçtır. Bu ihtiyaç kimine göre lüks, kimisine göre ise zorunlu olarak karşılanır. Ama ne olursa olsun vereceğimiz ücret yüksek olacaktır. Bunun için aracı satın alırken çok dikkatli olmak gerekmektedir. Dikkatli olunması gereken en önemlilerden biri veya en önemlisi araç check up, yani oto ekspertiz işlemidir.

Oto check up Fiyatları Ne Kadardır?
Oto check up fiyatları, genel olarak ekspertiz firmaları arasında değişkenlik gösterebilmektedir. Bunun sebepleri olarak, araba check up işleminin yapılacağı yere göre, yani lokasyona göre, yapılacak işlemlerin cinsine ve kalitesine göre veya aracın markasına göre değişmektedir. Bu fiyat çok yüksek veya çok alçak olabilmektedir.
Araba Check Up Fiyatları için Dikkat Edilmesi Gerekenler

  • Araba Check up işlmeini yapacak firmanın geçmişi,
  • Fiyatlarda Değişkenlik Olacak mı?
  • Ek uygulamalar fiyatlara yansıtalacak mı?
  • İşlem sonunda oto check up raporuyla beraber, faturası alınacak mı?
  • Bulunduğu mekanın güvenirliği,
  • Piyasaya göre fiyat kıyaslamasının yapılası,
  • Kullanılacak malzeme ve cihazların kalitesi,
  • Oto Check Up, ya da ekspertiz uzmanlarının tecrübesi,
  • Firmanın sosyal medya, basın, internet veya çevre tarafından yorum ve şikayetlerinin kontrolü

Gibi konular, müşteriler tarafından çok iyi dikkat edilmesi gereken konulardır. Zira herhangi bir taviz, beklenmedik büyük sorunların karşılaşılmasına neden olabilir.
Oto check Up içinde hangi aşamalar vardır?
İkinci el araç alacakların mutlaka yaptırması gereken araç check Up (ekspertiz)  aşamaları bulunmaktadır. Tüm bu aşamalar eksiksiz ve kaliteli yapılması gerekmektedir.
Bunların başlıcaları:
Kaporta – Boya Testi: Koporta boya testi, boya ölçer adında bir cihazla yapılır. Bu cihaz boyanın kalınlığını test eder. Bu cihazın yanı sıra mutlaka bir uzman da testin içerisinde olmalıdır. Çünkü cihazın tespit edemediği birçok kusur ve sorunu, bir uzman rahatlıkla görebilmektedir.
Fren Testi: Fren testinde, aracın  sıkma değerleri ölçülür. Araç yüksek hızlarda frene basıldığında, sağa sola kontrolsüz sallanıyor mu veya anormal sarsıntıların kontrolü yapılır. Bu kontrol düzenli yapılmalıdır. Çünkü sürücünün, yolcuların veya araç dışındaki tüm canlıların sağlığı, fren check up işleminin düzgün yapılmasına bağlıdır.
Süspansiyon Testi: Bu test, teknolojik cihazlarla yapılır. Testte, aracın yolda tutunmasına, virajlarda yolda kalmasına ve durmasına bakılıp, ölçüm yapılır. Süspansiyonlardan herhangi birisinin bozulması, aracın kontrolünün kaybına neden olabilir. Bu can ve mal kaybı ile eşdeğerdir.
Alt Takım Kontrolü: Aracın altında bulunan eksoz, fren diskleri, fren balataları, yağ kaçakları, şanzımanda terleme gibi gözlemlemelerin yapıldığı testtir. Bunun düzenli olarak yapılmaması, boşu boşuna masraflara neden olabilir.